Sven Mörtberg
Sven har en minst sagt imponerande karriär som fallskärmshoppare med över 8000 hopp. Hur började det äventyret, vilken typ av fallskärmshoppning har han utövat och hoppar han än idag?
Hej Sven och välkommen som Cellexir ambassadör, väldigt kul att ha dig med. Vill du berätta lite kort om dig själv?
Du har ju en minst sagt imponerande karriär som fallskärmshoppare med över 8000 hopp. Hur började det äventyret, vilken typ av fallskärmshoppning har du utövat och hoppar du än idag?
- Jag var fallskärmsjägare och under utbildningen fick vi lära oss att hoppa fallskärm. Jag tyckte det var kul och blev intresserad av att lära mig hoppa fritt fall – sen dess är jag fast.
- Jag tävlade tidigare i fallskärmshoppning och har 23 SM-guld i olika grenar. Numera när jag inte längre satsar på tävling, gillar jag att organisera storformationshoppning; att coacha stora grupper med hoppare där vi under frifallet bildar förutbestämda formationer.
- Att sätta storformationsrekord är också fantastiskt spännande. Jag har varit med att organisera flera svenska-, nordiska- och världsrekord. Det svenska rekordet är 107 hoppare i en formation. Annars är jag mest stolt över gällande världsrekord, en 400-mans formation där jag var ansvarig för 40 hoppare i en av sektorerna. Att få till en sådan formation betyder att alla måste jobba mot ett gemensamt mål under mycket stor press. Det är en stor utmaning, men när det väl lyckas är det ren eufori. Den upplevelsen och de känslorna finns kvar i minnet livet ut.
- Jag försöker hoppa varje helg under sommarhalvåret och resa utomlands för olika hoppevenemang några gånger per år.
- En annan stimulerande hoppning är att få utbilda nybörjare, mina framtida hoppkamrater. Att tillsammans få uppleva deras entusiasm och glädje är obetalbart och ger enormt med energi.
Utöver fallskärmshopp vad är dina intressen och håller du på med andra sporter eller fritidsaktiviteter?
- Hoppningen är min absoluta favoritsysselsättning, men vid sidan om håller jag på med traillöpning och längdåkning på hobbynivå. Barmarkssäsongen försöker jag få till några traillopp, gärna i fjällen. På vintern är det långlopp på skidor som gäller. Jag tränar med Sundbybergs IK som har en väldigt aktiv sektion för oss som gillar långlopp. Vasaloppet är förstås en höjdpunkt på säsongen, men jag försöker åka många fler långlopp under en säsong. Roligast är Nordenskiöldsloppet, ett 220 km långt lopp i Jokkmokksfjällen.
- Jag håller sedan snart 2 år på med runstreak, dvs. att springa varje dag oavsett andra aktiviteter den dagen. Jag blev nyfiken på konceptet, efter att ha läst att många inom ultralöpning håller på med det. En skön grej som är numera ingår i min dagliga rutin.
Du är 62 år hoppar fallskärm och kör både extremlopp på skidor och långa uthållighetsprov med ultralöpning. Har du alltid varit så här aktiv?
- Så länge jag kan minnas har jag alltid funnit glädje och fått energi av att hålla på med något fysiskt. Jag har aldrig tyckt att det är särskilt avkopplande att inte göra något alls.
Vad är dina motivations och drivkrafter?
- Jag har alltid tyckt det varit roligt att ha ett mål att jobba mot, något att se fram emot och riktigt längta efter. Jag gillar ju att röra på mig, så med en målsättning upplever jag träningspassen och resan dit mer meningsfull och roligare. Sen är det både intressant och spännande att försöka utvecklas och se om olika mål går att uppnå.
Hur orkar du och tål så här mycket aktiviteter vid + 60? Har du några knep för energi, ork och återhämtning?
- Mitt tempo är oftast så pass modest nuförtiden, att jag inte tycker det sliter på kroppen speciellt mycket. Jag upplever mig betydligt segare och tröttare när jag inte håller igång ordentligt.
Har du råkat ut för några skador eller speciella andra utmaningar genom åren?
- Jag skadade nacken när jag tävlade i störtlopp i min ungdom. Det lider jag tyvärr av än idag. Jag behöver ständigt hålla igång nacken för att undvika värsta värken.
- Jag har dessvärre slitit av både kors- och ledband i bägge mina knän. När ett korsband gick av för några år sedan och jag hindrades från att vara aktiv under en period, upptäckte hur dåligt jag mår när jag inte får röra på mig ordentligt. Det påverkade mitt allmäntillstånd enormt mycket. Tack och lov fungerade rehab:en jättebra och jag kunde återgå till min rullskidträning inför Nattvasan redan efter 4 månader.
Du har använt Cellexir One ca 1 år. Hur kom du i kontakt med Cellexir och vad fick dig att testa?
- Eftersom jag vill fortsätta leva ett fysiskt och aktivt liv har jag läst boken Growing Young av Gitterle där han menar att man kan påverka åldrandeprocessen i kroppen. När jag sen fick höra Cellexir nämnas i flera av de poddar jag brukar lyssna på, blev jag nyfiken och ville prova själv.
Vilka effekter upplever du effekter av Cellexir One?
- Jag tycker att jag märker skillnad sen jag började ta Cellexir att jag återhämtar mig snabbare. Jag sover bättre och jag håller mig frisk. Svårt att veta om allt är tack vare Cellexir, men jag tror nog att det hjälpt till.
Hur tänker du kring kost och livsstil i övrigt något speciellt du vill lyfta eller tror på?
- Jag är inte särskilt strikt med kosten och det behöver jag nog bli bättre på. Däremot försöker jag vara noga med sömnen.
Du ska även springa extremutmaningen Kullamannen vad är det för lopp och när går det?
- I år är loppet tyvärr inställt pga. restriktioner med anledning av Covid-19. Det är annars ett 100-mileslopp, dvs. dryga 160 km med start i Båstad och sen längs Skåneleden söderut mot Kullaberg. Väl där går loppet i rundbana några varv på berget. Det går 30 oktober, så utmaningen är utöver distansen i sig, att man är utsatt av vädrets makter och många timmar i mörker i kombination på väldigt teknisk terräng på berget.
- Även om loppet är inställt, är vi några som kommer samlas och springa 100 miles i området samma helg, men utan officiell tävlingsinramning.
Har du även hunnit testa Cellexir Endurance?
- Ja, jag använt det några gånger, både vid tävling och hårdare träning. Jag är förvånad över hur det påverkat mig - jag känner mig definitivt mer fokuserad och kan behålla skärpan längre, även när jag börjar bli trött. Ritualen att blanda till drycken och göra mig redo för något extra kanske förstärker effekten, vad vet jag? Hursomhelst, funkar det bra för mig och jag kommer att fortsätta på det spåret.
Stort tack Sven och vi önskar dig all lycka med kommande utmaningar och strapatser.