Hem / BLOGG / Varför äter inte Nobelpristagaren frukost längre? Time Restricted Eating - Circadian Rythm & vår inbyggda klocka
Varför äter inte Nobelpristagaren frukost längre? Time Restricted Eating  - Circadian Rythm & vår inbyggda klocka

Varför äter inte Nobelpristagaren frukost längre? Time Restricted Eating - Circadian Rythm & vår inbyggda klocka

 

Som uppföljning på de tidigare inläggen om den gyllene kombinationen för ett långt rikt liv -  Hälsosam mat & Träning - Kommer här ett inlägg som kanske kommer förvåna dig något? Nämligen vikten av NÄR på dygnet vi äter. Allt mer forskning talar för att det finns stora hälsofördelar med ett matintag som koncentreras under kortare tid på den ljusa delen av dygnet än vad som är vanligt i västerländska matkulturer. Genom att äta under ett lite kortare matfönster än normalt  te x 8-12 timmar under dygnet istället för vad många normalt gör med upp till 15 timmars matfönster kan stora hälsofördelar vinnas. Utan att du ändrar ditt kaloriintag kan du erhålla stora metabola  fördelar, snabbare återhämtning och välmående för kroppens inre organ tillsammans med bättre hormon nivåer, mer muskler mindre fett. Djurförsök visar även på klart längre livslängd. 

För forskningen kring Circadian Rythm, vår inre klocka som alla levande varelser på vår jord och även växter har inbyggda fick de tre amerikanska forskarna Hall, Rosbash & Young 2017 års Nobelpris i fysiologi & medicin. På en fråga hur han själv äter svarar Professor Michael Rosbash. ”Jag äter enligt 16/8 modellen och hoppar över frukost och koncentrerar mitt matintag till lunch och middag allt inom 8 timmar vilket ger kroppen 16 timmars vila. Det är naturligt för oss att äta och fasta i cykler. Våra förfäder höll inte på att småäta hela tiden. Våra inre klockor är väldigt robusta och de talar om för oss när det är dags att äta och sova, som exempel behöver kroppens reningsverk levern tid på sig att vila säger Rosbash”. Du kommer att gå upp i vikt om du inte är medveten om när på dagen du äter. När du äter är antagligen lika viktigt som mängden kalorier du äter, säger Rosbash Nobelpriskollega Michael Young. 

Jag själv lyssnade på podden (länk nedan) i höstas och efter det började jag praktisera 16/8 precis som Professor Rosbash, sämre influens kan man ha tänker jag. Jag gör det på vardagar sedan 3 månader och upplever en god allmän effekt med bra energi till träning, en stark känsla och hälsa. Det kanske låter lite uppoffrande. Det är det inte. Jag låter bara bli frukost på vardagar innan jag cyklar till jobbet, t om lite tidsbesparande. Det handlar alltså inte om att äta mindre eller restriktivt utan bara under en lite kortare tid på dygnet. Utförliga studier (lyssna på podden nedan) visar att det är betydligt lättare at hålla energibalans, vikten och en bättre organhälsa med Time Restricted Eating. 

Länk till podcast i ämnet från Found my Fitness med Dr Rhonda Patrick som talar med Dr Satchin Panda som leder forskarteam på SALK institutet om Time Restricted Eating och Circadian Rythm . https://itunes.apple.com/se/podcast/dr-satchin-panda-on-practical-implementation-time-restricted/id818198322?i=1000394201738&mt=2 

Yotube intervju med dem Dr Ronda Patrick & Dr Satchin Panda on Time-Restricted Feeding and its Effects on Obesity, Muscle Mass & Heart Health

 https://www.youtube.com/watch?v=-R-eqJDQ2nU

 

4 comments

Apr 08, 2018 • Posted by Nina

Hej Jonas,
Jag har precis köpt en omgång cellexir efter tre månaders odräglig utbrändhetssymptom i kroppen med yrsel och trötthet, och därtill provsvar som visat perfekta värden.
Det ska bli spännande att se vad som händer. Men först några frågor:
Jag har börjat med 16:8 och startar dagen med kaffe innan jag löper. Kan jag ta cellexir på tom mage? Eller när på dygnet rekommenderar du att de intas?
Sedan det här med fasta: en grön smoothie på grönkål, lingon, chlorella och Maca pulver – bryter den fastan?
Och har du sett What The health på Netflix? Borde man bli vegan?
Sista frågan:
Varför har cellexir inte synts mer i media?
Jag googlar men hittar inte mycket.
Tack för en intressant läsning.

Nina

Mar 09, 2018 • Posted by Jonas Bohr

Hej Henrik! Jag dricker kaffe (svart) och även te ibland. Som du skriver råder lite delade meningar om ev påverkan på periodisk fasta men jag gillar kaffe och dess många positiva effekter så kör vidare med det:-)

Mar 08, 2018 • Posted by Jonas Bohr

Hej Henrik! Jag dricker kaffe på morgonen (utan socker och mjölk). Som du skriver råder delade meningar om kaffe / te och inverkan på periodisk fasta men jag tycker det är gott, mår bra av det och gillar kaffets alla positiva egenskaper så jag fortsätter:-)

Mvh Jonas Bohr

Feb 20, 2018 • Posted by Henrik

Hur gör du med kaffe på morgonen? Verkar råda lite delade meningar om kaffets inverkan.

Leave a comment

Liquid error (layout/theme line 100): Could not find asset snippets/spurit_uev-theme-snippet.liquid
x

x